TU DELFT ONTWIKKELD DRAADLOZE STROOM

DELFT – De technische universiteit van Delft heeft een nieuwe technologie ontwikkeld. Daarbij is de mogelijkheid ontstaan om stroom via een draadloze verbinding over te brengen. Volgende week vrijdag wordt het onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Science.

“Natuurlijk zijn we dolgelukkig maar we moeten de verwachtingen ook een beetje temperen” zegt student de Hoop. “Het staat nog in de kinderschoenen en er zijn nog wel wat hobbels te nemen” vervolgt hij. De studenten hebben met een team van 12 mensen aan het project gewerkt dat onder leiding staat van Prof. Dr. van Spanningen.

Volgens van Spanningen zal dit een doorbraak betekenen van ongekende orde. “Denk maar aan al die toepassingen en dat je geen snoertje of kabels nodig hebt.” Hij is buitengewoon trots op zijn studenten en vooral blij dat zijn universiteit het is gelukt om dit als eerste in de wereld te bewerkstelligen. Prof. van Spanningen heeft jarenlang onderzoek gedaan in China en heeft een significante bijdrage geleverd aan het huidige 5G netwerk dat nu langzaam wordt uitgerold.

Op de vraag hoe het nu precies werkt is van Spanningen een beetje terughoudend. Hij is niet zeker of hij de techniek in een paar zinnen kan duidelijk maken. Na enig aandringen doet hij een poging. “In basis werkt het zoals het mobiele netwerk 5G” begint hij. “Daarbij wordt gebruik gemaakt van fotonica. Een techniek waarbij data met behulp van lichtdeeltjes wordt uitgewisseld. Supersnel en heel betrouwbaar. Om het simpel te houden, zijn we er nu in geslaagd om die data als het ware te vervangen door elektronen. Echter een lading versturen dat gaat niet. Via een ingenieus versleutel mechanisme aan de zendende kant en aan de ontvangende, wordt een soort conversie gedaan waardoor de pakketjes neutraal verzonden kunnen worden om vervolgens weer te worden omgezet in geladen deeltjes. Deze kan vervolgens gebruikt worden om dus stroom te leveren.”

Evenals bij 5G, heeft het transport een hoge frequentie nodig. Bij de mobiele telefonie is dat 3,5Ghz. Voor deze technologie is het dubbele nodig. Dat brengt ook meteen het grootste nadeel in beeld. Hoe hoger de frequentie, hoe korter de afstand. “We hebben nu stroom over een afstand van 6 meter weten over te brengen” meldt van Spanningen. We denken dit op korte termijn naar meer dan 100 meter te krijgen. Echter de grootste uitdaging zit wel in de frequentie. “Die kost nu meer aan energie dan het oplevert” gaat van Spanningen verder. Maar ook daar is hij voor de toekomst hoopvol gestemd.

Wanneer deze technologie beschikbaar komt voor de consument is nog zeer onduidelijk. “Natuurlijk moeten de afstand, frequentie en het energie verbruik nog optimaliseren. Daarna hebben we nog onderzoek nodig of 7Ghz de gezondheid niet schaadt. Alles bij elkaar nogal wat zaken die opgelost moeten worden. Maar we kunnen het” benadrukt van Spanningen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.