CHINESE TOERISTEN NA 6 MAANDEN WEER BOVEN WATER

Giethoorn – Twee Chinezen die ons land bezochten en een dagje Giethoorn deden, zijn na 6 maanden weer terecht. Nadat zij een bootje hadden gehuurd leken de twee van de aardbodem verdwenen. Verhuurder Peter Ankers meldde de twee vermist toen aan het einde van de dag het bootje niet werd ingeleverd.

“De twee zagen eruit alsof ze wisten wat ze deden” begint Ankers met zijn verhaal. “Ik heb ze de complexiteit van de kanalen proberen uit te leggen maar een kaart wilde ze niet kopen”. Toen het bootje aan het einde van de dag niet terugkeerde wist Ankers direct wat er aan de hand was.

“We hebben wel meer verdwaalde Chinezen gehad. Maar die waren nooit langer dan een dag of twee spoorloos” gaat de verhuurder vervolgens verder. Maar Ankers zijn onderbuikgevoel vertelde hem direct dat er meer aan de hand was. “Ze keken zo raar uit hun ogen” zei hij. Hij schakelde direct de politie in die dezelfde avond nog met groot materieel erop uittrok.

Na een week intensief zoeken is het speurwerk 6 maanden geleden gestaakt. Giethoorn heeft meer dan 2500 kanalen en slootjes met een totale lengte van ruim 750 kilometer. “De kans dat je na een week dan nog iemand vindt in dit doolhof is zo klein dat zoeken geen zin meer heeft” meldde de toenmalige persvoorlichter Janssen van de divisie waterpolitie.

Dat de twee nu plotseling weer zijn opgedoken mag als een wonder worden beschouwd. Chow Li en zijn vrouw werden gisteravond in de voortuin van een van de bewoners gevonden. De vrouw die ze ontdekte wist gelijk wie ze waren. “Ondanks de mondkapjes zag ik het direct. Ze zagen er ondervoed en dorstig uit”. De vrouw heeft ze direct naar binnen gebracht en ze eerst een bord nasi met wat satésaus voorgezet alvorens de politie te bellen.

Op de vraag hoe de twee zich in leven wisten te houden de afgelopen 6 maanden antwoorde meneer Li dat zij wel gewend waren om van alles te eten. Maar het meeste was toch wel rauwe vis geweest omdat deze van een uitstekende kwaliteit was volgens de Li’s. Daarop viel de burgermeester hen bij door te melden dat Giethoorn het zuiverste water heeft van de omstreken.

Op de vraag of de Li’s iets hadden meegekregen van Corona uitbraak, haalden zij hun schouders op. “Wij waren in elk geval buiten” antwoorde mevrouw Li ad rem. Nu de twee weer boven water zijn is een van de grootste mysteries van Giethoorn opgelost.

Van enige angst bij de Li’s is weinig te bespeuren. “Angst is voor thuisblijvers” lacht Li van zich af. En op de vraag of zij nu naar huis gaan, wordt hard nee geschud. Zij vertrekken overmorgen richting Dordrecht waar nog een tochtje Biesbosch op ze wacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.