EMOTIONELE LOCKDOWN

Nu dat we ons al meer dan 20 dagen in een intelligente Lock-down bevinden, worden de signalen van een emotionele breakdown ook steeds zichtbaarder in de samenleving. Om mensen te helpen met zelfdiagnose, zijn we op zoek gegaan bij een paar specialisten. Zij geven voorbeelden van de 5 belangrijkste kenmerken. Mocht u aan het einde van dit artikel een 4 of hoger scoren, zoek dan hulp. U bent een gevaar voor uzelf en een ander aan het worden.

MISBRUIK VAN MIDDELEN

“Dit kenmerk is makkelijk te herkennen” aldus Prof. de Hoop. “Bijvoorbeeld het excessief gebruik van toiletpapier is een duidelijk misbruik van middelen. De eerste tekenen hebben we al gehad nog voor de Lock-down een feit was. Mensen sloegen massaal wc-papier in uit de angst voor een tekort. Een typisch gedrag dat wordt gezien bij de eerste tekenen van een emotionele paniek. Ook het misbruik van eten. Mensen eten de hele dag door zonder dat ze nog bewegen. Een andere bezigheid die opvalt is het bijten op een stokje. De vraag naar houtjes in de winkels is zeker net zo groot als het wc-papier” legt de Hoop uit.

LETTERLIJK ALLES IS KLOTE

De muren komen op je af en alles is klote. Het tweede kenmerk dat al snel gezien wordt na een paar dagen binnenblijven. Netflix heeft klote programma’s, het is altijd de hetzelfde klote nieuws, zelfs op excursie naar de supermarkt is een klote onderneming. De verplichte 1,5 meter is klote en zelfs de klote producten die je nodig hebt zijn er niet. Mensen met een gezin vinden de partner vooral klote. Bij de meer ernstige gevallen, worden ook de kinderen onderdeel van het klote bestaan. In dit laatste geval zien je dan ook vaak dat handen en voeten worden vastgebonden en de mond gesnoerd. “We zien dit vooral bij mannen optreden” zegt Dr. Enkelaars. Met een grote lach op zijn gezicht verhult hij verder dat mannen met deze aandoening, zelfs hun eigen ballen klote vinden. Hebt u hem?

BESLISSINGEN NEMEN IS MOEILIJK

“Dit kenmerk moet niet verward worden met de ‘besluiteloosheid’ die een partner ook in het dagelijks leven kan vertonen” vertelt Dr. van Keuzenaar. Een besluiteloze partner neemt vooral geen beslissingen als het gaat om keuzes in kleding, aanschaf van meubelen of bijvoorbeeld een film in de bioscoop. “Bij een emotionele breakdown gaat het duidelijk een stap verder” meldt van Keuzenaar. “Bij dit soort patiënten ziet men dat ze geen keuze meer kunnen maken tussen het gebruik van wc-papier en de hand. Een reden te meer om geen papier te hamsteren komt er uit zijn mond met een grote glimlach”. Ze kunnen ook niet meer beslissen om nog te gaan douchen. Je ziet ook veel patiënten verslonzen en vervuilen. Ook hier zien we dat mannen er meer last van hebben. Een keuze maken voor gezinsuitbreiding bij een verplichte binnenblijf periode, resulteert in 85% van alle gevallen tot een zwangerschap.

EEN GEK PERSOON ZIJN

In dit stadium gaat het gedrag echt veranderen. Je ziet mensen die niet meer met emotie om kunnen gaan en zij doen  de vreemdste dingen. Dansen op tafel, met een racket een tennisbal hoog proberen te houden tegen een muurtje of zomaar uit het niets een oerkreet loslaten in de toch al gestreste omgeving. Met name het kort op elkaar leven voor een langere periode, is de oorzaak van dit gedrag. Je ziet ook veel mensen 3 keer per dag de plantjes watergeven wat overigens niet moet worden verward met een vorm van dementie. De afwijking kan best gevaarlijk worden als de gekheid gepaard gaat met geweld. Niet te verwarren met huiselijk geweld, de agressie toont zich meestal in het overmatig boren van gaten, verbouwingsdrift en het bereiden van maaltijden die men niet lust.

AFSTAND NEMEN

In deze laatste stap neem je steeds meer afstand. Niet de gewone 1,5 meter afstand maar afstand van alles. Je wilt geen seks meer met je partner, daarentegen vergrijp je je steeds vaker aan je jeugdknuffel. Je wil niet meer met je kinderen te maken hebben, je begint zelfs te beweren dat ze niet van jou zijn. De buren die je al jaren netjes begroette, worden vuile buitenlanders. De middelvinger wordt een wel heel erg populair gebaar. Het uitje in de supermarkt wordt een hel want je wilt niemand meer zien en tegenkomen. Er zijn gevallen bekend dat pas na 4 dagen iemand werd gevonden achter de pallets met bierkratten uit angst voor contact.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.