Fake

door

in

Dat de wereld wordt overspoeld met ‘fake’ nieuws mag toch hopelijk voor bekend worden geacht. Als kranten boven hun artikel dan ook nog eens misleidende koppen gaan plaatsen, dan wordt het wel leuker maar niet makkelijker om nog te begrijpen waar het in deze wereld om gaat. Mijn beste vriend Derrik was deze week ook even helemaal de weg kwijt. Mijn vaste kroegmaatje is iemand die graag koppen snelt maar niet de moeite neemt om een artikel volledig uit te lezen. Laat staan dat hij eventuele onderliggende of diepgravende achtergrond stukken leest. Pogingen om hem aan NRC Next te helpen mocht niet baten. Hij blijft zich richten op de vette kopen van de grootste krant van Nederland. Er is dan niet veel nodig om hilarische discussies te krijgen. De telegraaf kopt: ‘Orlando B. bleek wolf in schaapskleren.’

Nu ken ik maar 1 Orlando B., dus is dat bij Derrik zeker ook het geval. Rood aangelopen laat hij mij de kop lezen.
‘Die elf uit de Lord of the Rings blijkt een grote viespeuk te zijn’ roept hij ondertussen.
‘Hij heeft met ik weet niet hoeveel vrouwen seks gehad. Een kutpiraat is het.’
Ik lach een beetje en probeer de krant uit zijn handen te grissen.
‘Heb je wel de goeie voor je’ vraag ik nog. Ondertussen heb ik het papier in handen. Nadat Derrik een beetje is uitgeraast, probeer ik hem aan zijn verstand te brengen dat het hier om iemand anders gaat. Een priester nog wel. Onder het mom van duiveltjes uitdrijven, heeft hij op z’n dooie gemak het halve dorp gepenetreerd. Niet alleen vrouwen maar ook minderjarige meisjes waren slachtoffer van deze wolf. En erger nog, zijn stroming die luistert naar de  intrigerende naam Rains of Blessingkerk, heeft inmiddels ook haar sporen in Nederland. In 2012 was deze goeroe in Nederland op tournee en niemand weet hoeveel duivels inmiddels zijn uitgedreven. Een teleurgestelde kijkt Derrik mij aan.
‘Had hij maar geen Orlando B. moeten heten’ hoor ik hem nog zachtjes zeggen.

Dat Derrik niet erg rubriek vast is, blijkt wel nog geen 3 minuten later. Op zijn mobieltje laat hij me een filmpje zien van een groep 14-15 jarigen die een biljet van 50 gulden onder ogen krijgen. Dit naar aanleiding van het overlijden van de ontwerper eerder deze week. De reacties zijn hilarisch. Een groep millennials die nooit een gulden hebben gekend, weten blijkbaar ook niets van wat er voor hun geboorte speelde. De een wijst het toe aan nep geld, een ander vindt het zo gekleurd het zal wel uit Amerika komen. Terwijl ze daar alleen maar de kleur groen kennen. Iedereen noemt het euro’s terwijl er toch duidelijk gulden opstaat. De meesten hebben nog nooit van het woord gulden gehoord. Ze geloven de verslaggever gewoonweg niet. Zelfs als hij beweert dat het werkelijk guldens waren. Buikschuddend nippen we aan ons biertje.

De krant ligt nog voor ons. Het blad lijkt wel meer nep inhoud te hebben dan ik dacht. De tweede partij van Nederland denkt namelijk nog steeds aan regeren en op de Voque prijkt, lees ik, Victoria. Wel het meest neppe Spice meisje uit de band. Marrokkanen die zich niet meer veilig voelen in Nederland hebben een meldpunt. En omdat de programma’s van ‘onze’ Erica niet meer scoren, wordt de ex-zwemster, china expert en super Bobo uit de Olympische beweging door omroep Max aan de kant gezet. Ze prijkt naast een foto van een nep president die maar weer eens een beperking aankondigd, dit keer richting Cuba. Smullen is het. Gelukkig pompen we nog steeds miljarden in de bodemloze put die Griekenland heet. Het instituut dat onze centjes maar blijft storten is inmiddel met een meerderheidsbelang van meer dan 50% van de schulden, eigenaar van het land. Derrik zijn brein is in topform.
‘Misschien kunnen we die guldens naar Griekenland sturen. A) ze herkennen het niet, B) het helpt toch niet en C) terug komen doet het niet dus missne we niks.

We kijken elkaar eens diep in de ogen. We begrijpen elkaar. Een flinke slok en over tot de orde van de dag. Een potje backgammon.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Delen