Juan Carlos I

wilhelmus
Ben ik vrij onverveerd,

De koning van Hispanje heb ik altijd geëerd.

We weten allemaal waar deze regels vandaan komen. Ze zijn vaak gezongen, mee gegalmd of anderszins, voornamelijk bij sport aangelegenheden. Niets mis mee. Sterker nog, mijn privé situatie gebied te zeggen dat ik met name de laatste regel redelijk serieus nam. Maar dat is nu toch wel anders geworden. Eeuwen geleden zijn deze woorden opgetekend met een andere betekenis dan vandaag de dag. Zelfs toen de koning even een dictator was bleven we deze regels met volle borst uitdragen.

Maar de tijden zijn veranderd. De koningshuizen in Europa staan onder zware (politieke) druk en duelleren doen we ook niet meer. Laten we wel wezen, we zijn al meer dan 70 jaar zonder grote oorlog. De behoefte aan een geuzenlied of iets wat daar voor doorgaat is niet meer van deze tijd.

Ik ben daarom ook van mening dat inhoudelijk gezien de betekenis van bepaalde regels moeten worden herzien zonder nou al te veel afbreuk te doen aan het origineel. Waarom, vraagt u zich misschien af.
Wel, we hebben blijkbaar met een koninklijke familie te maken die nog leven in het jaar nul. Zij hebben geen enkel besef van de heden ten dage maatschappelijke agenda en leven en denken nog in een wereld waarin het hof de dienst uit maakt. Anders gezegd: Ze hebben schijt aan het klootjesvolk.

JCarlos 1Ooit in het zadel geholpen door el Generalissimo zelf lijkt het erop dat deze koning  de tekortkomingen die hij heeft opgelopen tijdens het regime van Franco nog even in moet halen. De zelfverrijking en corruptie schandalen stapelen zich op. De minachting naar zijn onderdanen is net zo groot als zijn lijst van minnaressen lang is.
Is de man al meer dan honderd maal aan de schandpaal gespijkerd vanwege zijn avontuurtjes zijn bekendste is wel het incident waar meneer € 44.000 neertelde om een olifant door zijn kop te jagen. Dat natuurlijk wel als beschermheer van het WWF.
Het zielige “lo siento”  (het spijt me) verbleekte toen bekend werd dat hij zich ophield met zijn vaste minnares. Het spijt me.
Had hij dit niet al ontelbare keren tegen zijn vrouw Sofia moeten zeggen?
Was het niet op zijn plaats geweest toen zijn zoon wilde huwen met de vrouw waar hij wel verliefd op was?
Moest hij niet eens sorry zeggen toen hij Chaves letterlijk vertelde dat hij zijn kop moest houden?
Wellicht dat zijn schoonzoon die een tarief hanteerde van niet geleverde diensten van € 75.000 per uur een sorry kan opleveren.

Het web rondom deze man is zich dermate aan het sluiten dat hij vandaag een abdicatie aankondigt. Iets wat de Spaanse grondwet niet kent en dus moet er snel nog een wet gemaakt worden.  De scheuren van zijn veertig jarige periode worden te groot en er is een dreiging voor het voortbestaan van de monarchie. Franco zou zich in zijn graf omdraaien als dat kon.

Het is hoogste tijd voor een nieuwe generatie predikt Juan Carlos snel. De problemen die het land economisch heeft, het groeiende aantal separatisten in Catalonië en andere delen van het land hebben volgens hem een hand nodig van een jonge leider. Hij is gewoon een schurk die uit de publiciteit wil om zijn vermogen veilig te stellen en ongestoord de bloemetjes buiten te zetten zoals men dat twee eeuwen geleden ook deed.

felipe6Maar kan Felipe de macht wel aan?
We weten nog niet veel van hem. Vooralsnog lijkt het erop dat hij nog verschoond is gebleven van malafide praktijken.
Toch neem ik alvast maar een voorschot om deze familie niet meer te eren maar te negeren.

Daarom dring ik aan op slechts een kleine aanpassing:

Ben ik vrij en onverveerd,
De koning van Hispanje heb ik altijd (ge-) negeert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.