Suarez

Vandaag las ik dat Luis Suarez wel terug wil naar AJAX (http://www.telegraaf.nl/t/22596667). De doorgewinterde lezer weet dat ik een AJAX fan ben  en dan gaat bij zo’n bericht mijn haartjes toch wel stukje overeind staan.

Luis, die hopeloos verdrietig de op ene laatste wedstrijd met zijn Liverpool in de Engelse Premier League  afsloot in een 3 – 3 gelijk spel en daarmee de ruime voorsprong van 3 – 0 verspeelde en wellicht ook het kampioenschap. Ontroostbaar als hij was en vastgelegd op tientallen camera’s, is het incident tot in de treuren behandelt in menig sportprogramma. Als een klein kind zo verdrietig die net zijn ijsje in een rioolput had zien vallen. Gehurkt zat hij daar minuten op het veld en de tranen vormden heuse watervalletjes over zijn vooruitgeschoven bovenlip. Deze Louis geeft aan wel terug te willen naar AJAX.

300px-Luis_SuarezNu is het nog te vroeg maar terug komen zal hij. Ik lees zelfs dat ook al zou de trainer op dat moment Luis niet willen hebben, hij toch gaat komen. En met name dat zinnetje geeft me toch wel te denken. En vergeef me, Louis is erg belangrijk geweest voor AJAX en heeft maar liefst nationaal en internationaal 111 doelpunten bij elkaar getrapt. Maar het was toch ook de schwalbe koning van de Nederlandse velden. En tuurlijk heeft AJAX behoefte aan bijtertjes en het liefst van die soort die af en toe eens flink doorbijten maar niet als je het letterlijk neemt. Hebben we dit jaar een paar idioten die de deuren naar de kleedkamers verbouwen veroordeelt en tot degradatie van hun rol en naar huis gestuurd met flinke schorsingen, dan denkt Luis weer even terug te komen naar Amsterdam.

In herinnering dan nog maar even. Zijn transfer van Groningen destijds naar AJAX ging gepaard met rechterlijke dreiging. En eenmaal in het rood-witte kamp ging de beer los. Het was in de klassieker toen meneer ruzie kreeg met een teamgenoot (Luque) en hem gewoon schopte in het voorbij lopen. Zeker in zijn beginperiode bij AJAX was zijn score verhouding tussen doelpunten en schwalbes in het voordeel van dat laatste. Niet snel later kreeg hij last van zijn natuurlijke overbijt en was Otman Bakal het slachtoffer van zijn plots overactieve kaken. Het eerste bijtincident in het betaalde voetbal was een feit. Wat bij iedereen op het netvlies  is gebrand is wel dat Branislav Ivanovic moest ondervinden hoe het was om in aanraking te komen met Luis zijn bijtgrage kaken. Ditmaal leidde het tot een bloedend tafereel waarmee de vergelijking werd getrokken met Mike Tyson die eens een soortgelijke actie in de boksring had tentoongespreid.

Dieptepunt was wel zijn racistische uitspraken over Patrice Evra. Ze zijn dan wel nooit bewezen maar zijn gedrag en handelen (mede door Liverpool FC) leidde toch tot een schorsing van maar liefst acht wedstrijden. Dat krijg je niet als je geheel onschuldig bent naar mijn weten. Luis is een prachtvoetballer. Ik heb veel van hem genoten en mogelijk op het aanstaande WK komt hij wel bovendrijven als topspeler. Echter zijn handelingen in de wedstrijden en ook daarbuiten zijn uiterst discutabel.

Ja, spelers als Luis hebben we nodig bij AJAX.  Ik ben echter van mening mocht het ooit een keer gebeuren, dat AJAX maar een keertje nee tegen deze grote meneer moet zeggen.  Ook al dwingt hij zichzelf op zoals hij dat zegt , het is een keer mooi geweest Luis. De discipline is terug bij AJAX en mannetjes met jou gedrag , daar moeten we niet meer aan beginnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.