Zorgelijk

Nu de dieseltjes uit Wolfsburg in de ban worden gedaan, ziet Longarts Pauline Dekker gelijk kans om de uitstoot van schadelijke stoffen nog verder te beperken. Ze pleit voor een rookverbod vanuit de werkgever. Daarbij deponeert zij de stelling dat die werkgever zijn zorgplicht ontloopt als de goegemeente maar voor de deur blijft staan paffen. Een goed plan maar vooral een nobel streven als je bedenkt dat één van die werkgevers dus al jaren knoeit met die zorgplicht. Zij ontwikkelt namelijk in het geniep een slim software programmaatje om alle testinstituten om de tuin te leiden. De uitstoot lijkt daardoor minder als het karretje getest wordt. Daardoor kan het goedkoper op de markt worden gebracht en dat vinden de managers fijn want dat brengt een eindejaarsbonus met zich mee. Deze stupide subsidieregels werken fraude nou eenmaal in de hand. Het geeft de producenten de vrije hand om te pochen dat ze beter en schoner zijn en de consument laat weer met zich sollen. Dat de Wolfsburgertjes de enigen zouden zijn is natuurlijk een illusie, we weten natuurlijk al jaren dat er flink gesjoemeld wordt met testen. Recentelijk meldden we nog vrolijk dat één van de grootse producenten van kijkschermen, verslavend veel meer energie verbruiken dan opgegeven. Maar gezien de belangen of soms de politieke verwevenheid, doen we daar geen moer aan.

imageWaarom is de impact bij ‘das Auto’ wel zo heftig? Je zou haast meegaan in complot denken dat de ruzie die toch al in het bestuur van de Volkswagen groep bestond, nu is beslecht in het voordeel van Porsche; de grootaandeelhouder die CEO Winterkorn al langere tijd wilde wippen. Je zou haast gaan vermoeden dat er bewust is gelekt en vooral groot is gemaakt om de topman dat extra zetje te geven. Winterkorn zal er geen zuchtje minder door uitstoten overigens, met 28 miljoen als opstap bonus kan hij zich een luxe super vervuilende bolide veroorloven.

Iets wat voormalig bestuurder Marion Duvivier zeker ook kan doen. De zorgplicht die zij had lag in de thuiszorg. Daar waar de zorg op alle flanken wordt uitgekleed en waar verpleegsters zo langzamerhand niet meer weten hoe ze van een schamel loontje moeten rondkomen. Daar waar die behoeftige bejaarde al maanden zich vervuild achter de ramen en tuurt wanneer nou eindelijk de hulp komt, daar keert deze dame maar even liefst 1 miljoen aan dividend aan haarzelf uit. Iets wat haar jaarsalaris op iets meer dan € 400.000 brengt over een periode van drie jaar. Wellicht dat we nu naast de Balkenende norm ook de Rutte norm hiermee hebben gedefinieerd. Zij is nu opgestapt vanwege tal van bedreigingen waaronder serieuze doodsbedreigingen.

Vreemd dat de woede van de Volkswagen rijder zich niet uit in dit soort uitwassen. Zij volgen de weg van het recht en leggen de ene miljoenen claim na de andere neer. Toch iets anders dan dreigen en eieren gooien. Maar dat komt wellicht omdat de uitgeklede zorgbehoevende al lang geen auto meer kan rijden.

Gelukkig mogen onze Oost-Europese bestuurders nog gewoon een tijdje in hun oude dieseltjes en aftandse vrachtwagens onze longen blijven verpesten. Deze snelheidsovertreders, dus extra uitstoters, krijgen vrij baan van het ministerie. Hun boetes worden klakkeloos vernietigd omdat de claims van de overtredingen niet of nauwelijks zijn te verhalen. Met die wetenschap worden de westerse snelwegen dus al snel een racebaan. De echte uitdaging ligt natuurlijk op de gelimiteerde A2 tussen Utrecht en Amsterdam waar iedereen maar wat graag een keer over het brede asfalt heen wil scheuren al was het maar uit frustratie.

Pauline Dekker heeft natuurlijk wel een punt. Maar die zou voor meer discussie en ophef zorgen als we het niet over de zorgplicht van de werkgever zouden hebben maar over imago schade. Volkswagen balanceert op nu op het randje van de afgrond mede doordat het behoorlijke imago problemen heeft opgelopen. Zij stonden voor degelijk en betrouwbaar. De zorg in Nederland heeft al zoveel imago schade opgelopen door tal van zakkenvullers, dat niemand nog iets gelooft van wat zich daar afspeelt.

Daar waar al die paffende medewerkers nu verbannen zijn naar tochtige hoekjes vlak naast de ingang van elk bedrijf, daar ligt de sleutel tot banning. Je bedrijf of product associëren met stinkende viespeuken is namelijk wat niemand wil.

imageJe imago gaat goed naar de haaien als je bij binnenkomst of het verlaten van het pand, worstelend door een muur van stinkende tweedehands walmen moet zien te komen. Daarbij opletten dat je niet half je nek breekt over de lading uitgetrapte peuken. Om vervolgens thuis te moeten uitleggen dat je toch gestopt was met roken. Als we die kaart nou eens zouden spelen dan komt die zogenaamde zorgplicht heel snel.

Het enige wat ik me afvraag in deze is, of Pauline niet zelf ook toevallig een Wolfsburgs dieseltje rijdt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.